Burenruzies over de slecht onderhouden schutting of conflicten over rekeningen kun je straks voorleggen aan de e-Kantonrechter. Dat scheelt veel tijd, maar let wel op. Hoger beroep is niet meer mogelijk, schrijft Sonia Beedie van Pellicaan Advocaten.
Wachttijden bij de kantonrechter lopen soms fors op. Wie snel een beslissing wil, moest of een kort geding aanspannen, of hij kan zich wenden tot de rijdende rechter Frank Visser. Maar in het laatste geval moet je probleem wel een beetje overkomen op televisie. En dat is bij veel geschillen, denk aan een ruzie over rekeningen tussen bedrijven, niet het geval.
Maar vanaf deze zomer heb je een alternatief: de eKantonrechter. De ‘Frank Visser’ op de digitale snelweg. De uitspraak is bindend. En het is snel: binnen acht weken na de start van de procedure hebben de betrokken partijen een uitspraak.
Hoe gaat de eKantonrechter in zijn werk? De eerst voorwaarde is dat beide partijen akkoord gaan met voeren van de digitale procedure. Ten tweede moet ook de kantonrechter kijken of de zaak geschikt is voor digitale behandeling. Niet iedere zaak kun je voorleggen aan de eKantonrechter. Het gaat om relatief eenvoudige vermogensrechtelijke geschillen.
De procedure
De verzoeker start de procedure door een webformulier loket.rechtspraak.nl in te vullen. Hij kan dan ook, met behulp van zijn DigiD of zijn advocaat, relevante stukken invoeren in een beveiligd digitaal dossier. Denk daarbij aan werkbeoordelingen, doktersverklaringen, brieven, bankafschriften, garantiebewijzen enz..
Vervolgens kan de verweerder zijn kant van de zaak toelichten en ook relevante bewijsstukken aanleveren. Daarna kijkt kantonrechter of hij het geschil geschikt acht voor de digitale procedure. Als hij akkoord is, dan volgt binnen acht weken een uitspraak.
In de tussentijd is er dan nog wel een fysieke zitting bij het kantongerecht in Den Bosch of Rotterdam. De uitspraak ontvang je weer digitaal.
Snel, maar wel definitief
De eKantonrechter is een laagdrempelige oplossing voor behapbare problemen. De kans dat het een succes wordt, is niet gering. De procedure verschilt namelijk niet zo veel van de bestaande verzoekschriftprocedure in het arbeidsrecht, die ook na stukkenuitwisseling tot een snelle oplossing komt, zonder dat hoger beroep mogelijk is.
Er is echter wel een 'maar'. Er is geen hoger beroep mogelijk. Daarom is het extra belangrijk de zaak goed in te schatten én de zaak, al dan niet met behulp van een advocaat, goed te presenteren.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl